Hepinizin bildiği gibi ailesinden uzakta eğitim gören öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını gidermek için öncelikle başvuru yaptığı barınaklara yurt denilmektedir.



Hepinizin bildiği gibi ailesinden uzakta eğitim gören öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını gidermek için öncelikle başvuru yaptığı barınaklara yurt denilmektedir. Birçok öğrenciyi bir arada barındırdığından yurtların kirlenmesi de çok çabuk olmalıdır. Fakat unutulmamalıdır ki öğrenciler için yurt seçiminde yurt temizliği çok son derece önemlidir. Çünkü ailesinden uzakta yaşamakta olan ve ev özlemi çeken öğrenciler temiz bir ortamda kalmak isteyeceklerdir. Yurtların prestijini çoğaltmak için yurt temizliğine önem verilmelidir. Yurtlarda bütün ihtiyaçları karşılamak adına etüt, yatak odası, masa vb. Ne kadar önemli ise yurt temizliği de bir o kadar önemlidir. Unutulmaması gerekli olan bir diğer husus ise yurtların kişi üstünde güven bırakmasının öncelikli nedenleri arasında temiz görünmesi yer almaktadır.

Yurt Binaları Nasıl Temizlenmelidir?

Yurt binalarının temizlenmesi sırasında yapılması gerekli olan işler aşağıda belirtildiği gibidir.

  1. Yurt zemin süpürülerek silinir, olabilecek kazaların önüne geçmek için yerlerin kuru bırakılmasına dikkat edilmeli,
  2. Yemekhane temizlenmeli ve masalar silinmeli,
  3. Kantin güzel bir şekilde temizlenmeli, mutfak dolapları silinmeli,
  4. Personel, yönetici ve öğrenci odaları ince detayına kadar temizlenmeli, kalorifer aralarında birikebilecek tozlar alınmalı,
  5. Yataklar ve çalışma masaları temizlenmeli,
  6. Banyo ve tuvaletler iyice dezenfekte edilmeli,
  7. Etüt salonu, kütüphane, dinlenme ve TV salonundaki eşyaların tozu alınmalı,
  8. Varsa spor salonu temizlenmeli ve zeminin ıslak ve kaygan bırakılmamasına özen gösterilmelidir..


Unutulmaması gerekli olan bir diğer önemli husus ise ortamın tozlu olmasıdır. Eğer astım veya toza alerjisi olan öğrenciler yurtta yaşamaktaysa bu konu da daha hassas olunmalıdır. Öğrenciler çalışma temposunda çarşaf temizliğine önem vermeyebilmektedir. Bu durumda yurt yöneticilerine büyük sorumluluk düşmektedir. Sonuç olarak çarşaflar düzenli aralıklarla değiştirilmeli, yataklar temizlenmelidir.

Yurt Temizliğini Kimler Yapabilmektedir?

Yurtlarda hijyenin çok değerli olduğu önceden belirtildi. Bu nedenle yurt yöneticileri yurt açılmadan önce temizlik hizmeti sunan firmalar ile anlaşmalıdır. Yurt temizliği birkaç personelle her gün ya da belirli haftalık periyotlarla yapılmaktadır. Temizlik firması seçilirken personelinin tecrübesine ve hizmetinin kalitesine, ayrıca kız öğrenci yurtlarına kadın personellerin, erkek öğrenci yurtlarına erkek personellerin gönderilmesine özen gösterilmelidir..