Üniversiteyi kazananlar   nedenler yurdu tercih etmelidir? Bu soruyu cevap vermek için üniversite ekosistemi ve hepimiz için üniversite bakış açısını irdelememiz gerekir. Üniversite sadece liseden sonraki yüksekokul olarak görülmemelidir. Üniversite,hayata atılmaya hazırlanan  gençlerin eğitim alırken aynı zamanda yeni insanlarla tanışıp sosyal bir atmosfer oluşturduğu geniş bir ekosistemdir.
Üniversite toplum açısından bakıldığında üniversiteyi kazanmak bir dönüm noktası olarak nitelendirilmektedir. Özellikle kırsalda ve az nüfuslu bölgelerden kazanıp gelen bir genç için yeni başlangıçlar,hayaller ve idealler olarak görülür.Yukarıda yazdıklarımın yurtla ne alakası olduğunu düşünebilirsiniz bahsettiğim ekosistem özellikle ilk girdiğiniz zaman sizi tabiri caizse sudan çıkmış balığa çevirir.Çünkü üniversiteye başlayan herkes konfor alanını terk edip yeni bir ekosistemin içerisinde dahil olur.Konfor alanından çıkan herkes için özellikle ilk dönemler sancılı bir o kadar belirsiz geçer.Tüm bu belirsiz ve sancılı süreçler içerisinde kendimize ait hayatımızı idame edebileceğimiz alanlar ararız.İşte tam burada yurt devreye giriyor.
Üniversiteleri baz aldığınızda yurtlar öncelikle yemek, temizlik, elektrik,su,ısınma gibi temel ihtiyaçları sorunsuz karşılanma imkanı sağlar.Temel olduğu kadar bir o kadarda külfet haline gelebilir.Ayrıca sosyo-ekonomik şartlarda göz önünde bulunduğunda yaşam maliyetinizi minimilize edileceğini unutmamak gerekir.Maddi boyutunu bir kenara bırakıldığında hem sizde oluşacak güven hissi geleceğinize dair adımlarınızı sağlam atabilmeniz için zemin hazırlar.Oluşacak konfor ile öğrencilik hayatını dolu dolu yaşayabilme imkanı da olacaktır.Bahsettiğimiz üniversite ekosistemine sosyal ortamına daha kontrollü daha sağlıklı dahil olma olanağı sağlar.